top of page
Screenshot_1.png

KÜRESEL EKONOMÄ°NÄ°N BAÄžIÅžIKLIÄžI

BURAK SERTKAYA- MEHMET SONGUR

Gazi Kitabevi, 2021, 215 Sayfa

Dünya ekonomisi 21. Yüzyılda iki büyük kriz yaÅŸamıştır. Bunlar, 2008-2009 küresel finans krizi ve COVID-19 pandemisidir. Her iki kriz neticesinde küresel ekonomide büyük sorunlar ortaya çıkmıştır. Dünya ekonomileri bu krizlerin çözümü için çok sayıda adım atmıştır ve bu adımların birçoÄŸu benzer ekonomi politikaları biçiminde olmuÅŸtur. Geriye dönüp bakıldığında, alınan neticelerin tam olarak istenilen sonuçları vermediÄŸi görülmektedir. Bunun nedeni ise her geçen gün bir yenisinin eklenmesiyle derinleÅŸen politik, sosyal ve ekonomik sorunlara aynı bakış açılarıyla çözüm aramaya çalışmaktır. Küresel finans krizinden bu yana dünya ekonomisi bir dönüÅŸüm içindedir. YaÅŸanan dönüÅŸümler ivme kazandıkça yıllardır süregelen politikaların yeni gerçekleri tam olarak karşılaması beklenmemelidir.
COVID-19 pandemisi ise küresel ekonomik sorunları daha belirgin bir hale getirmiÅŸtir. Pandemiyle birlikte, neredeyse son on beÅŸ yıldır küresel ekonomiye damga vuran sapmalar ve muammalar iyice gün yüzüne çıkmıştır. Bu kitap, tam olarak, küresel finans krizinden COVID-19 pandemisine kadar olan süreçte nelerin yanlış yapıldığına açıklık kazandırma amacı taşımaktadır. Kitapta, küresel finans krizinden bu yana süregelen küresel ekonomik geliÅŸmelerin baÄŸlamı ve sonuçları detaylı bir ÅŸekilde ele alınmıştır. Kitap, bu ÅŸekilde geçmiÅŸin ışığında bugünü ve geleceÄŸi aydınlatmaya çalışmaktadır. “Küresel Ekonominin Bağışıklığı” dünya ekonomisinde olup bitenleri daha iyi anlamak ve izlemek isteyenler için mutlaka okunması gereken bir eserdir.

Screenshot_1.png

TÜRKÄ°YE EKONOMÄ°SÄ°NDE ENFLASYON DÄ°NAMÄ°KLERÄ°

EDÄ°TÖRLER

​

MEHMET SONGUR - BURAK SERTKAYA

​

Gazi Kitabevi, 2020, 268 Sayfa

Ä°stikrarlı bir ekonominin temel koÅŸullarından biri de fiyat istikrarını saÄŸlamak ve sürdürmek olduÄŸundan enflasyon olgusu, ülkelerin kendi iç dinamikleri çerçevesinde yıllar boyu uÄŸraÅŸtıkları önemli bir makroekonomik sorun olarak kabul edilmektedir. Bu sorunsal olgu, Türkiye ekonomi tarihinde de en çok tartışılan hususlardan biridir. Türkiye ekonomisi yakın tarih boyunca bu olgudan doÄŸrudan etkilenmiÅŸ ve çözüm noktasında farklı dönemlerde, farklı yaklaşımlar benimsemiÅŸtir.  Buna göre, hazırlanan eserler güncelliÄŸini yitirmeyen bir soruna yeni bakış açıları yaklaşımıyla makroekonomik bir probleme ışık tutmaktadır. Bu düÅŸünceden hareketle, derlenen çalışmaları bir kitapla siz deÄŸerli okuyucuların istifadesine sunmak istedik. Çizdikleri bilimsel çerçeve ile birbirinden deÄŸerli araÅŸtırmacılar bu amaca hizmet için dikkate deÄŸer katkılar sundular. Bu kapsamda, toplamda on bir eserin bulunduÄŸu kitap iki kısımdan oluÅŸmaktadır. Birinci kısımda, Türkiye ekonomisinin enflasyon sorunsalına iliÅŸkin dört teorik eser yer alırken, ikinci kısımda konuya ampirik olarak yaklaÅŸan yedi eser yer almaktadır.

bottom of page